Blog

Zbog Čega Baš Merino Vuna?

Zbog čega smo se odlučili baš za ovaj materijal?

Merino vuna je prirodni  material koji se dobija šišanjem merino ovaca. Ovaj proces šišanja se vrši jednom godišnje i obavezan je, da bi se ovcama olakšali letnji periodi visokih temperatura. Sam proces se odvija slično šišanju kose čoveka i pri tom ovca ne trpi nikakav bol niti biva povređena.  Merino ovce su rasprostranjene u Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Americi.

Kada pomislimo na vunu i proizvode izrađene od vune, uvek ih  povezujemo sa neprijatnim osećajem grebuckanja i iritiranja. Međutim, merino vuna je mek, nežan i vazdušast materijal, koji pri kontaktu sa kožom ostavlja osećaj  prijatnosti i udobnosti, što je čini finijom i kvalitetnijom od svih drugih vrsta vune. Vlakna merino vune su upola tanja od vlakana obične vune, a samim tim su mekša, finija i osetljivija i upravo zbog toga manje iritantna u dodiru sa kožom.

Postoje različiti tipovi finoće merino vune.Vuna koju mi koristimo pri izradi svih naših proizvoda je poreklom iz australije, 19-o mikronska i spade u kategoriju ekstra fine vune.

U odnosu na običnu vunu, merino vuna ima nekoliko prednosti, ali jedna od najbitnijih je sposobnost regulacije temperature.Vlakna merino vune su aktivna i reaguju na promenu telesne temperature.  Pored toga što će vas grejati zimi, merino vuna će vas hladiti leti. Ukoliko počnete da se znojite, vlakna merino vune će ukloniti vlagu sa vaše kože i upiti je. Ta vlaga iz vlakana će početi da isparava,  hladeći vazduh između kože i vunene odeće ili ćebeta, a to će vam dati prijatan osećaj hlađenja.

Takođe, prisustvo lanolina i keratina merino vunu čini antibakterijskim i hipoalergijskim materijalom, a predmeti izrađeni od merino vune su, za razliku od sintetičkih materijala, otporni na neprijatne mirise izazvane prisustvom bakterija. S’toga proizvode izrađene od merino vune mogu slobodno da se koriste i deca. 

Da sumiramo koje su to prirodne osobine merino vune:

  • Greje vas ukoliko je napolju hladno
  • Hladi vas ukoliko je toplo
  • Upija vlagu sa kože bolje od sintetike
  • Ne oseća se pri korišćenju i nošenju
  • Neće se topiti ili kapati ako gori
  • Ima prirodnu otpornost na vatru. Ako uklonite izvor energije (npr. Plamen upaljača), prestaće da gori
  • Antibakterijski i hipoalergijski materijal
Još jedna veoma zanimljiva karakteristika ove vune je ta što prilikom spavanja usporava rad srca čime stvara mnogo bolje uslove za odmor.

 

Ovim putem se zahvaljujemo našoj dragoj Tijani Tegeltiji koja nam je ustupila fotografije svog sina u našim proizvodima. Ulepšali ste nam post. 🙂

Ostavite odgovor